Οι προσωπικές μου ανάγκες
Οι ανάγκες της επιχείρησής μου
Η Τράπεζα

Σημαντικά γενονότα -Σταθμοί της Τράπεζας

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

1993
Το ξεκίνημα

Mε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και λοιπών κοινωνικών φορέων της πόλης, 512 Ηρακλειώτες, υπογράφουν το καταστατικό για την ίδρυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας με την επωνυμία «Πιστωτικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Ηρακλείου Συν.Π.Ε».

1994
Το 1ο κατάστημα

Mετά τη χορήγηση από την ΤτΕ (ΠΔΤΕ 2306/19-5-94) άδειας λειτουργίας του Συνεταιρισμού ως Τράπεζας, ο «Πιστωτικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Ηρακλείου» μετονομάζεται σε «Συνεταιριστική Τράπεζα Ηρακλείου». Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λειτουργεί το 1ο κατάστημα στο Ηράκλειο.

1995
H επέκταση

H Τράπεζα επεκτείνεται στο Νομό Λασιθίου.

Κατόπιν σχετικής απόφασης της ΤτΕ (ΕΝΠΘ 557/16-5-95) δίνεται άδεια λειτουργίας ως περιφερειακή Τράπεζα με την ονομασία Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

1998
Πανελλαδική Λειτουργία

Η Τράπεζα λαμβάνει άδεια από την ΤτΕ (ΕΝΠΘ 610/27-03-98) για πανελλαδική λειτουργία.

Η ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ελλάδα

1999
Πρώτο κατάστημα εκτός Κρήτης

Ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα εκτός Κρήτης, στο κέντρο της Αθήνας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή

2002
Πιστοποίηση για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας

Η Τράπεζα πιστοποιείται για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζει σύμφωνα με το πρότυπο ELOT EN ISO9001:2000.

Είναι η πρώτη Τράπεζα πανελλαδικά που πιστοποιείται για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) στο σύνολο των εργασιών της, μέσω του οποίου παρέχει ασφάλεια, διαφάνεια, ταχύτητα και ευελιξία στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

 

2003
Γραφεία Διοίκησης

Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση των γραφείων της Διοίκησης και του Κεντρικού Καταστήματος σε νέο ιδιόκτητο κτίριο επί της Λ. Ικάρου, κοντά στον εμπορικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου.

2004
Ανάπτυξη Δικτύου

Υλοποιείται σημαντική ανάπτυξη του Δικτύου, όπου πλέον αριθμεί 54 καταστήματα/θυρίδες από 35 που ήταν στο ξεκίνημα του 2004.

Από αυτά, 47 βρίσκονται στην Κρήτη, 4 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 νέο στη Μήλο.

2005
Παγκρήτιο Ομόλογο

Η Τράπεζα εκδίδει το Παγκρήτιο Ομόλογο, ένα 10ετές επενδυτικό προϊόν που συμβάλει στην σημαντική ενίσχυση των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων της. Ο στόχος των €30 εκατ. υπερκαλύφθηκε εντός του διμήνου που διατέθηκε το προϊόν.

2007
Αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου

Ολοκληρώνεται με επιτυχία η αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου κατά €55 εκατ. περίπου.

Βήματα ανάπτυξης

2008-2009
Βόρεια Ελλάδα

Η Τράπεζα επεκτείνεται στην Β. Ελλάδα με την έναρξη λειτουργίας δύο νέων καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη

2011
Jessica

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΤΕπ ενεργοποιείται το πρόγραμμα Jessica που αφορά στη διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης που προορίζονται για έργα που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

2012 -2013
Συμμετοχή σε Εθνικά Ταμεία

2012

Εγκρίνεται η υποβολή φακέλου της Τράπεζας για την συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) με σκοπό την παροχή εγγυημένων δανείων από το ταμείο εγγυοδοσίας του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ).

2013

Υπογράφονται συμβάσεις για προσχώρηση σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ ΑΕ, σε τρία προγράμματα: α) Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, β) Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα, και γ) Ταμείο Εγγυοδοσίας με σκοπό τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων και την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

2015
Συνεργασία με την Attica Bank

Ξεκινά η συνεργασία με την Attica Bank για τη διαμόρφωση ενός κοινού, διευρυμένου δικτύου ανάληψης μετρητών (ATMs) με περισσότερα από 150 σημεία εξυπηρέτησης σ’ όλη τη χώρα, απ’ όπου οι πελάτες πραγματοποιούν ανέξοδες συναλλαγές, καθώς και υπηρεσιών εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Έναρξη νέας αναπτυξιακής πορείας

2017
Στρατηγικός Επενδυτής

Η Lyktos Participations συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της Τράπεζας με ποσοστό 21,45%, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας δυναμικής πορείας της Τράπεζας.

 

2018
Νέα Εταιρική Ταυτότητα

Παρουσιάζεται η νέα εταιρική ταυτότητα, η οποία προσδίδει στην Τράπεζα μια σύγχρονη εικόνα, διατηρώντας στοιχεία της ιστορικής της διαδρομής και της εντοπιότητάς της.

Μοοdy's 

Ο διεθνής Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s αποδίδει για πρώτη φορά πιστοληπτική διαβάθμιση στην Τράπεζα, Caa2 με σταθερές προοπτικές (Stable Outlook), τοποθετώντας τη στην ίδια διαβάθμιση με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

2019
Επέκταση στη Ρόδο

Επεκτείνεται η λειτουργία της τράπεζας στον Νομό Δωδεκανήσου με την έναρξη του καταστήματος Ρόδου.

2020
Μετατροπή Νομικού Καθεστώτος της Τράπεζας

Τον Ιούνιο η Γενική Συνέλευση αποφασίζει τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος της Παγκρήτιας από Συνεταιριστική Τράπεζα σε Ανώνυμη Εταιρεία, εκκινώντας μια διαδικασία πλήρους μετασχηματισμού και ανάπτυξης. 

Επεκτείνεται το δίκτυο της τράπεζας στην Αττική με την έναρξη του νέου καταστήματος στην Αγ. Παρασκευή, καθώς και στην καρδιά του εμπορικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου, στην Λ. 25ης Αυγούστου, με πλήρη πλέον εφαρμογή ενός σύγχρονου χωροταξικού, λειτουργικού και αρχιτεκτονικού μοντέλου, βασισμένου στο «ταξίδι του πελάτη».

2021
Σημαντικές συμφωνίες

Υπογράφεται συμφωνία με την Qquant Master Servicer (Quant) για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ύψους 670 εκ. € (Project Kastor).

Ξεκινά η παροχή υπηρεσιών Factoring προς τους επιχειρηματικούς πελάτες, με στόχο την παροχή ρευστότητας για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

 

2022
Υλοποιώντας το Αναπτυξιακό Πλάνο
 • Υπογράφεται η επιχειρηματική σύμβαση με το Υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή της Τράπεζας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», μέσω της οποίας αποκτά κομβικό ρόλο στην ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων.
 • Εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκ. ευρώ, η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τράπεζας.
 • Υπογράφεται με την HSBC Continental Europe ("HSBC") καταρχήν συμφωνία για την αγορά των εργασιών του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC.
 • Η ΑΜΚ καλύπτεται πλήρως και αναμορφώνεται η μετοχική σύνθεση με την είσοδο στο μετοχικό σχήμα, της εταιρείας «THRIVEST HOLDING LTD» των επιχειρηματιών κ.κ. Δημήτριου Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, με ποσοστό 32,38%.
 • Εγκαινιάζονται δύο νέα καταστήματα, στην Πάτρα και τη Χίο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Τράπεζας για ανάπτυξη των εργασιών της σε δυναμικές αγορές πέρα από τα όρια της Κρήτης.
2023
Βήματα εξέλιξης
 • Ανακοινώνεται η συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας με απορρόφηση.
 • Υπογράφονται οι Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών (Women Empowerment Principles), σηματοδοτώντας την απόφαση της Τράπεζας ως προς την υιοθέτηση σύγχρονων πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της αξιοκρατίας και της ισότητας στην εργασία.
 • Συμμετοχή της Τράπεζας στο Πρόγραμμα στέγασης νέων «Σπίτι μου» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε νέους για την αγορά πρώτης κατοικίας.
 • Εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο η Συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με ποσό 34 εκατ. Ευρώ.
 • Δημιουργείται νέα Διεύθυνση Ναυτιλιακής Τραπεζικής, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών προς εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας.
 • Ξεκινά τη λειτουργία του το νέο πρότυπο κατάστημα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
 • Ολοκληρώνεται με επιτυχία η πλήρης απορρόφηση της HSBC στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα νέο τραπεζικό οργανισμό με Ενεργητικό άνω των 3,5 δις ευρώ, 62 σημεία εξυπηρέτησης και πάνω από 300 χιλ. πελάτες.
 • Εγκαινιάζεται η παροχή υπηρεσιών Wealth Management με άξονα το COBALT Personal Banking. Οι πελάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν προνόμια και εξατομικευμένες επενδυτικές υπηρεσίες μέσα από ένα ευρύ δίκτυο επενδυτικών συμβούλων σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας.
 • Ολοκληρώνεται η νομική συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και περιέρχονται στην Παγκρήτια όλες οι δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων του δικτύου καταστημάτων, των καταθέσεων και των δανειακών προϊόντων της.
2024
Νέες Αναπτυξιακές Προοπτικές
 • Ξεκινά τη λειτουργία της η Παγκρήτια Factors A.E., ως εξ ολοκλήρου θυγατρική της Τράπεζας, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς πελάτες ένα διευρυμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Factoring.
 • Ξεκινά τη λειτουργία του το νέο κατάστημα Τρίπολης ενδυναμώνοντας το αποτύπωμα της τράπεζας στην Πελοπόννησο.