Οι προσωπικές μου ανάγκες
Οι ανάγκες της επιχείρησής μου
Η Τράπεζα
Είναι αλήθεια ότι η έννοια της επένδυσης παραπέμπει στο μεγάλο κεφάλαιο και στην αντίληψη ότι αφορά μια μειοψηφία πελατών που έχουν πολλά διαθέσιμα. Ίσως αυτό να ίσχυε παλιότερα, σήμερα ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι επενδύσεις είναι πιο προσιτές από ποτέ.

Μύθοι σχετικά με τις επενδύσεις

Μύθος 1: Είναι πολύ επικίνδυνες

Φυσικά, οι επενδύσεις ενέχουν ρίσκο. Κίνδυνοι απώλειας μέρους ή όλου του κεφαλαίου σας υφίστανται, ωστόσο δεν είναι όλες οι επενδύσεις εξίσου επικίνδυνες. Υπάρχει μια κλίμακα κινδύνου που κυμαίνεται από τις επενδύσεις χαμηλού κινδύνου μέχρι τις υψηλού κινδύνου ανάλογα πάντα με το ρίσκο που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε.

Επίσης, σημαντικό να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις χαμηλού και υψηλού κινδύνου επενδύσεις υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, καθώς το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό σας προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες σας, τους στόχους σας και το επενδυτικό σας προφίλ.

Με λίγα λόγια λαμβάνοντας έναν υπολογισμένο επενδυτικό κίνδυνο, πιθανόν να μπορείτε να δώσετε στα χρήματά σας μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης από ότι εάν τα αποταμιεύατε σε κάποιο είδος καταθετικών λογαριασμών.

Μύθος 2: Πρέπει να «κλειδώσετε» τα χρήματά σας

Πρόκειται για ένα μύθο που έχει τις ρίζες του σε μια αλήθεια, η οποία έχει να κάνει με τη διάρκεια της επένδυσης. Ισχύει πως οι επενδύσεις είναι μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των χρημάτων σας, ωστόσο με τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα τα χρήματά σας δεν είναι κλειδωμένα. Δεν υπάρχει καθορισμένη περίοδος για να επενδύσετε ούτε κυρώσεις για την πώληση των επενδύσεών σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας ανά πάσα στιγμή αναλαμβάνοντας οποιοδήποτε τυχόν κέρδος ή ζημία.

Βέβαια, η εντύπωση ότι μια επένδυση μπορεί να λειτουργεί όπως ένας αποταμιευτικός λογαριασμός είναι λανθασμένη. Ο λόγος είναι ότι εάν ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας σε περίπτωση ανάγκης ενδεχομένως να χάσετε σημαντικό μέρος της πιθανής απόδοσης ή του αρχικού κεφαλαίου σας ανάλογα με την μέχρι τότε πορεία των επενδύσεων σας.

Για το λόγο αυτό ένας από τους χρυσούς κανόνες των επενδύσεων είναι να διασφαλίσετε ότι έχετε αποταμιευμένο ένα ποσό έκτακτων εξόδων π.χ.  οικογενειακά έξοδα 6 μηνών, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για μετρητά να μην αναγκαστείτε να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας.

Μύθος 3: Πρέπει να είστε ειδικοί

Είναι μύθος ότι για να επενδύσετε πρέπει να είστε ειδικοί. Το ρόλο αυτό τον έχουν τα εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας που παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται για τις αγορές και σας συμβουλεύουν τακτικά ώστε να μπορείτε να λάβετε τις αποφάσεις σας.

Μια επιλογή επένδυσης που απαιτεί το λιγότερο χρόνο και γνώσεις από την πλευρά σας είναι τα αμοιβαία κεφάλαια και κυρίως τα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία επενδύουν σε ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων όπως ομόλογα, μετοχές και ακίνητα, που σας επιτρέπουν να έχετε διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό σας. Η διασπορά του επενδυτικού κινδύνου, είναι και ο χρυσός κανόνας των επενδύσεων.

Η διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων πραγματοποιείται από επαγγελματίες που στόχος τους είναι να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιό σας στο επίπεδο κινδύνου που έχετε επιλέξει.

 

Μύθος 4: Πρέπει να είστε πλούσιοι

Πιθανότατα αυτό να ίσχυε στο παρελθόν, σήμερα όμως ευτυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ξεκινήσετε να επενδύετε από 3.000 ευρώ και ακολουθώντας τις συμβουλές των εξειδικευμένων στελεχών μας δημιουργήστε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πλήρως προσαρμοσμένο στους προσωπικούς σας στόχους και ανάγκες.

 

Στην Παγκρήτια μπορούμε να σας βοηθήσουμε με εξατομικευμένες συμβουλές χωρίς την υποχρέωση τοποθέτησης διαθέσιμων χρημάτων από εσάς. Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας που διαθέτουν την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας για να μιλήσετε με τα εξειδικευμένα στελέχη μας.

Πειραιάς, Νέα Σμύρνη, Βούλα, Π. Φάληρο, Μεσογείων, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Παγκράτι, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Κηφισιά, Βουκουρεστίου, Θεσσαλονίκης, Kαλαμαριάς, Πάτρας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Λ. Ικάρου Ηρακλείου, 25ης Αυγούστου Ηρακλείου, Λ.Δημοκρατίας Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου, Καλλιθέας Ρεθύμνου, Χανίων

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ. ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.