Αναζήτηση

Ηλεκτρονική Πύλη Ενημέρωσης Jessica
Νέα

Ηλεκτρονική Πύλη Ενημέρωσης Jessica
Νέα

 • 9 Μαρ 2015
  Ξεκινά, με Ένταξη στο Χρηματοδοτικό Εργαλείο JESSICA, η Δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων

  Με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ.
  Γιώργου Σταθάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και άλλων φορέων,
  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ανάπτυξη Επιχειρηματικού
  Πάρκου Τύπου Β’ στο Νομό Χανίων»

  Η σύμβαση αφορά στη χρηματοδότηση της εταιρίας Επιχειρηματικό Πάρκο Χανιών Α.Ε. από το Ταμείο
  Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΤΑΑΚ) για το έργο «Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β’ στο Νομό
  Χανίων» με πόρους του JESSICA ύψους 4,75 εκ. ευρώ. Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η
  Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα συγχρηματοδοτήσουν την επένδυση, με 2,1 εκ. ευρώ η κάθε μία.

  Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ.
  Γιώργος Σταθάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ &
  Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA κ. Νίκος Μαντζούφας και
  ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

  Η σημασία του Επιχειρηματικού Πάρκου στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ο ρόλος του Ταμείου
  Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης και του JESSICA στη δημιουργία υποδομών και στην τοπική ανάπτυξη, και η
  σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα, αναλύθηκαν στις ομιλίες των κ.κ.
  Μιχάλη Μαρακάκη, Πρόεδρος Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων Α.Ε & Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας
  Χανίων, Νίκου Μυρτάκη, Πρόεδρος ΤΑΑΚ & Αντιπρόεδρος Παγκρήτιας Τράπεζας και Γιάννη
  Μαργαρώνη, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων.

  Το Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων έχει συνολικό προϋπολογισμό 10,55 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει
  σύγχρονες υποδομές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά
  οφέλη στην περιοχή των Χανίων και στην Κρήτη, όπως :
  – μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων,
  – ανάπτυξη καινοτομιών και δικτύωση επιχειρήσεων,
  – δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
  – βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Χανίων
  – μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Ειδικά για τις νέες θέσεις εργασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι :
  – κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα απαιτηθούν 148 ετήσιες μονάδες εργασίας,
  – κατά την λειτουργία του θα προσληφθούν 5 άτομα σε ετήσια βάση,
  – πλέον των ετήσιων μονάδων εργασίας για την κατασκευή των εγκαταστάσεων νέων
  επιχειρήσεων.

  Το JESSICA αποτελεί ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη,
  συμβάλλοντας στη δημιουργία υποδομών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπλαση αστικών
  περιοχών, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς επίσης και στη δημιουργία νέων θέσεων
  εργασίας. Έως και σήμερα μέσα από το JESSICA έχουν συμβασιοποιηθεί 6 έργα, συνολικού
  προϋπολογισμού 30,54 εκ. ευρώ περίπου, με εγκεκριμένα κεφάλαια JESSICA 12,93 εκ. ευρώ, που θα
  συμβάλλουν στη δημιουργία 139 μόνιμων νέων θέσεων απασχόλησης.

 • 13 Σεπ 2013
  Επεγράφησαν οι Συμβάσεις για 4 Έργα JESSICA Παρουσία Του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

  Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη ολοκληρώθηκε σήμερα και επίσημα η υπογραφή των συμβάσεων τεσσάρων έργων, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Jessica από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης, αποκλειστικός διαχειριστής του οποίου είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

  Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής Jessica στην οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ενός ακόμη έργου προϋπολογισμού άνω των 10,5 εκ. ευρώ.

  Την επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο, τίμησαν με την παρουσία τους ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης κος Νίκος Μαντζούφας, ο Προϊστάμενος της μονάδας Α’ ΕΥΣΕΕΠ κος Γιάννης Λυπιρίδης, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κκ Nicholas Jennett, Ηλίας Παπαγεωργίου και Χρήστος Κοντογεώργος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων, κκ. Κουράκης και Σκουλάκης, οι οποίοι εκπροσώπησαν τους φορείς των έργων που υλοποιούνται στους αντίστοιχους Δήμους, καθώς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών για τα ιδιωτικά έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Jessica.

  Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας κ. Γιάννης Λεμπιδάκης, αναφέρθηκε στη συμβολή της Τράπεζας στην τοπική ανάπτυξη, τόσο μέσω της διαχείρισης των πόρων του Jessica, όσο και μέσω της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόνισε δε ότι σ΄ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η Παγκρήτια παραμένει μια υγιής Τράπεζα, που διατηρεί την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, χωρίς να χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.

  Εν συνεχεία, ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Jessica κ. Νίκος Μυρτάκης, παρουσίασε με ταυτόχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης. Επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση της α’ φάσης του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 36,5 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει τόσο τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, όσο και αυτά που τελούν υπό αξιολόγηση, η συμμετοχή του Ταμείου θα ανέλθει στο ποσό των 24,8 εκ. ευρώ, δηλαδή θα διατεθεί περίπου το 68% των συνολικών του πόρων, θα δημιουργηθούν δε 144 νέες θέσεις εργασίας στο νησί.

  Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κατά το χαιρετισμό του τόνισε ότι με τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων χρηματοδότησης από την Παγκρήτια Τράπεζα μέσω του Jessica, για τα τέσσερα πρώτα έργα Αστικής Ανάπτυξης στην Κρήτη αποδεικνύεται ότι κοινοτικοί πόροι, το ΕΣΠΑ και το Jessica, δεν είναι μόνον αριθμοί, αλλά έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, τις υποδομές, προπάντων δε με τη δημιουργία ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και θέσεων εργασίας για τους ανέργους.

  Ιδιαίτερα επεσήμανε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, από τη σημερινή εξέλιξη και αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τόσο στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, όσο και στην Παγκρήτια Τράπεζα που φέρει την ευθύνη υλοποίησης των έργων».

 • 19 Απρ 2012
  Ξεκινά η Υλοποίηση του Jessica στην Κρήτη

  Το ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, που δημιουργήθηκε από τη Σύμπραξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος, έλαβε την τελική έγκριση από την Επενδυτική Επιτροπή JESSICA HOLDING FUND GREECE και την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, για την Προκήρυξη επιλογής έργων που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Jessica.

  Στην Επιτροπή συμμετείχαν στελέχη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία εκπροσώπων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  Το ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι το πρώτο που συστήθηκε στην Ελλάδα μετά από την υπογραφή της σύμβασης – πλαισίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το Νοέμβριο του 2011. Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ και πρόκειται να επενδυθούν μέχρι το 2015 σε έργα στην Περιφέρεια Κρήτης που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των αστικών περιοχών.

  Τα έργα στα οποία θα διοχετευτούν οι πόροι που θα διαχειριστεί το ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και ιδιώτες Επενδυτές και αφορούν στους παρακάτω τομείς:

  • Αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενέργειας, των χώρων στάθμευσης και πρασίνου κ.α.
  • Χώροι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό ή άλλες αειφόρους χρήσεις.
  • Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης.
  • Χώροι γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΒΙΟΠΑ, επιχειρηματικοί χώροι κ.λ.π.).
  • Πολιτιστικά κέντρα και χώροι αναψυχής πολλαπλών χρήσεων.

  Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα 23 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η σχετική προκήρυξη για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο πρόγραμμα Jessica, οι οποίες εν συνεχεία θα αξιολογηθούν, ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότησή τους.

 • 24 Νοε 2011
  Υπογραφή Επιχειρησιακής Συμφωνίας Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την Κοινοπραξία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

  Στις 24 Νοεμβρίου 2011 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την ιδιότητα του διαχειριστή του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA Ελλάδας, υπέγραψε Επιχειρησιακή Συμφωνία με την Κοινοπραξία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την ίδρυση του πρώτου Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (TAA) για την Περιφέρεια Κρήτης.

  Το TAA θα επενδύσει μέσα στην επόμενη τετραετία περίπου 15 εκατ ευρώ σε έργα αστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια της Κρήτης, με κύριο στόχο τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων αστικής ανάπλασης που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των αστικών περιοχών της Κρήτης.

  Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του JESSICA στην Κρήτη μπορεί να περιλαμβάνει έργα αστικής ανάπτυξης στους ακόλουθους τομείς: αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) υψηλής τεχνολογίας και υποδομών που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, έργα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, δίκτυα ενέργειας, έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κ.ά.

  Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και της Παγκρήτιας Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παραβρέθηκαν και έκαναν σύντομες δηλώσεις, εκτός από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Ιωάννης Λεμπιδάκης, και ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κλέων Παπαδόπουλος.

  Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος συνεταιριστικός οργανισμός στην Ελλάδα, με περισσότερα από 80 000 μέλη. Οι κύριες δραστηριότητές της είναι η τραπεζική επιχειρήσεων, η λιανική τραπεζική και η παροχή υπηρεσιών σε τοπικές και κεντρικές αρχές. Το όραμα της Παγκρήτιας είναι να αναδειχθεί σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

  Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος είναι ανώνυμη τραπεζική εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ταμιευτηρίων και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος προσφέρει ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως στεγαστικά δάνεια, προσωπικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και αμοιβαία κεφάλαια, και καλύπτει όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών καταθέσεων/ταμιευτηρίου. Προσφέρει επίσης υπηρεσίες διαχείρισης διαθεσίμων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικής τραπεζικής και θεματοφυλακής.